Webhulen
Forside
Påske
Valentin
Fyldepennen
ICQ-venner

Julenisserne
Forside
Bedstes Jul
Traditioner
Julefortællinger
Juledigte

Julebøger

Julens sangtekster
Julens Midi-filer

Julemad
Juledrikke
Julebagning
Julegodter og knas

Vores kæledyr
Julevittigheder
Tegneserier

Julens link

Clipart / Print og Mal

Juleclipart
Print og Mal

Postkort
Skriv Julekort

Julekalendere
Oversigt kalenderne

Julelir' til din Nokia
Ringetoner
Billedbeskeder
Farvebilleder
Poly. ringetoner
Sony E. Temaner
Nokia Spil

Mere Mobil lir' til:
Nokia
Sony Ericsson
Siemens
Motorola
Alcatel

Besøg også
MobilHulen.dk
Julelinks.dk


Julen generelt

Jul som rent faktisk er et hedensk ord og betyder festerne, har vi kendt til længe før Jesus fødsel.

Ideen til den første nye juleaften-tradition fik vi fra Tyskland, hvor de allerede i et århundrede havde et grantræ midt i stuen, som blev pyntet med papirstads, frugter og levende lys, og i toppen en stjerne (Bethlehemsstjernen).

Med juletræet som tradition i næsten alle danske hjem omkring år 1900 var julen blevet en hjemmets fest. Også kirken tog juletræet til sig, i midten af århundredet begyndte mange præster at pynte et træ i kirken, som lyste op under gudstjenesterne i julen. Det blev også en kristen jul.

Fra USA hentede vi Santa Claus og hans rensdyr, fra England fik vi ideen med julekortene, til Kalkunen som julemad og misteltenen. Omkring år 1930 får vi den tyske tradition med julekalenderen.

Gløggen og julestjernen tager vi til os fra Sverige. Fra Sverige kommer også traditionen med Luciaoptog, som starter den 13. december.
I de sidste 150 år har kirken været meget åben over for den nye juletræsjul og bidraget med mange julesalmer, som ikke kun blev sunget i kirken, men også i hjemmene, når der blev danset om juletræet.

I 1930´erne var der mange, der købte et stort lys, som blev brugt til kalenderlys, man brændte et stykke hver dag, i 1942 kom så det egentlige kalenderlys eller datoflys, som vi kender i dag.

At gå på juleudstilling er en tradition helt tilbage til omkring 1850. Da meddelte mange forretninger at nu havde de julepyntet og det var allerede sidst i november. Man valfartede til disse juleudstillinger, og børnene glædede sig. Der var en myldren allevegne og en duft af gran og man kunne også risikere at møde en rigtig levende nissemand med langt skæg og træsko.

Juleaften fik man for flere år siden mest flæskesteg, senere blev der også serveret medisterpølse, blodpølse, ja alt slags kød fra den nyslagtede julegris. I mange hjem spiser man den dag i dag flere slags tilberedt svinekød juleaften. At spise julegås var en borgerskik, der i 1800 tallet bredte sig ud over hele landet i takt med julenisserne, julegaverne og risengrøden. Sommetider ofrede man også en and på sig selv, det mindede da lidt af gås og senere blev det en lige så almindelig julespise som gåsen.

I slutningen af 1800- tallet begyndte et tredje stykke fjerkræ at komme ind i den danske jul, nemlig kalkunen. Det gjorde den efter år 1864, hvor man lod sig inspirere af engelske juletraditioner.

Grøden har trofast stået på alle familiers menukort, siden man begyndte at fejre jul herhjemme. Til hverdag lavede man grød af byg, havre eller rug, som blev kogt på vand, men til højtiderne blev den kogt på mælk. Først sent i år 1800 begyndte man at lave julegrød af ris kogt med mælk. Risengrød kunne man nemlig først lave, da de importerede risengryn, blev til at købe for alle hos købmanden. Risengryn blev på landet længe betragtet som en luksus.
Da risengrøden omkring 1900 var blevet en folkeeje, opstod der en ny variation, nemlig ris a lamanden, der er en dansk opfundet dessert med mandler i risengrøden. Den som får den hele mandel, der er kommet i grøden, skal have en mandelgave, som kan være en marcipangris, et julehæfte eller hvad man ellers kan finde på.

Den ældste julepynt er de uundværlige lys, dertil hører også kagemænd, kringler og figurer af marcipan, alt sammen noget, der kunne spises, når der var danset om juletræet. Som der står i sangen "Højt fra træets grønne top", først må træet vises, siden skal det spises.

Tilbage til Julens traditioner

  Copyright 1998-2013 - Webhulen.dk